
دوره آموزشی مدیریت سبز منتشر شد
منافع اقتصادی مدیریت سبز برای کارفرمایان
دوره آموزشی مدیریت سبز با تدریس علیرضا رحمتی در کارزیلا منتشر شد.
دکترعلیرضا رحمتی مدیر آموزش و ارتباط با صنعت پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار در سازمان حفاظت محیط زیست و نایب رئیس انجمن علمی ارزیابی محیط زیست ایران در این دوره که حاصل ۱۵ سال فعالیت در زمینههای تدوین قوانین و مقررات، دستورالعملها و شیوهنامهها و محتوای آموزشی زیست محیطی است، درسهایی ارزنده در زمینه مدیریت سبز برای شهروندان و مهمتر از آن کارفرمایان ارائه کرده است.
مدیریت سبز یکی از برنامههای موجود در راستای حفاظت از محیط زیست است. با توجه این موضوع که محیط زیست در برگیرنده منابع پایه فعالیتهای روزمره و اقتصادی و اجتماعی است، حفاظت و پایداری آن در طول زمان اهمیتی ویژه دارد و به گفته علیرضا رحمتی متاسفانه در حال حاضر به دلیل مدیریت نابخردانه و استفاده نابهینه از منابع محیطی به منابع زیست محیطی کشوردر حال حرکت به سمت ناپایداری است.
علیرضا رحمتی مدیر آموزش و ارتباط با صنعت پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار در سازمان حفاظت محیط زیست و نایب رئیس انجمن علمی ارزیابی محیط زیست ایران در گفتوگویی با کارزیلا با تاکید بر این که با توجه به این شرایط آییننامه مدیریت سبز به عنوان یک برنامه عملیاتی برای تمام دستگاههای اجرایی و نهادهای دولتی و غیردولتی و همچنین واحدهای صنعتی، تولیدی و خدماتی به تصویب هیئت وزیران رسیده است، میگوید این آییننامه شش شاخص عمومی از جمله مدیریت انرژی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، مدیریت مصرف منابع آب، مدیریت حمل و نقل، مدیریت پسماند و… دارد که برای اجرا به دستگاهها و نهادهای مختلف ابلاغ شده است.
وی با بیان این که مدیریت سبز سه جنبه مهم در راستای توسعه پایدار دارد که شامل حفاظت از محیط زیست و رعایت استانداردهای زیست محیطی، مسوولیت پذیری اجتماعی و مقبولیت شهروندی و منافع اقتصادی است، بر اهمیت منافع اقتصادی این شیوه مدیریتی برای مدیران و کارفرمایان تاکید کرد.
به گفته دکتر رحمتی، با رعایت مدیریت مصرف هزینهها کاهش قابل توجهی برای کارفرمایان خواهد داشت. هزینههای انرژی از جمله بالاترین هزینهها در بخشهای صنعتی و تولیدی محسوب میشود که اگر مدیریت انرژی به درستی صورت بگیرد این هزینهها تا حد زیادی با کاهش مواجه میشود. علاوه بر آن استفاده از انرژی خورشیدی در سازمانها و نهادها با سیاستهای تشویقی دولت همراه میشود. همچنین با کاهش کربن تولیدی صنایع مختلف میتوانند از فهرست صنایع آلاینده خارج شده و از پرداخت عوارض آلایندگی معاف شوند.
به گفته رحمتی، مدیریت سبز اگرچه سابقه ۱۵ ساله در ایران دارد اما در سال گذشته آییننامهای به تمام دستگاههای اجرایی و نهادها ابلاغ شده و سیاستهای تشویقی و تنبیهی به این منظور در نظر گرفته که باعث شده بسیاری از سازمانها پس از بحثهای آموزشی و فرهنگسازیهای صورت گرفته به این شیوه مدیریتی رو بیاورند. این دوره آموزش الکترونیکی از این جهت برنامهریزی و ارایه شده است.
مدیر آموزش و ارتباط با صنعت پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار در سازمان حفاظت محیط زیست در پایان افزود اگرچه هنوز راه زیادی تا اجرای مدیریت سبز در تمامی دستگاهها و نهادهای دولتی و غیردولتی باقی مانده است اما کارفرمایان و مدیران باید بدانند تمامی زیرساختهای لازم در این زمینه فراهم بوده و صندوق ملی محیط زیست و وزارت نیرو برای اجرایی شدن این نوع مدیریت در دستگاهها و نهادهای مختلف حمایت به عمل میآورند.
از مهمترین جنبههای مدیریت سبز میتوان به منافع اقتصادی آن برای دستگاهها و نهادهای مختلف و واحدهای صنعتی اشاره کرد. کاهش هزینههای انرژی تنها یکی از این منافع اقتصادی است.
دکتر علیرضا رحمتی
این دوره آموزشی شامل ۱۱ درس است که محتوایی از جمله موارد زیر در آن شرح داده شده است:
-عناصر محیط زیست و تاثیر آن بر زندگی انسان
-اهمیت محافظت از محیط زیست
-تاریخچه جنبش محیط زیست
-اقتصاد سبز
-قوانین و مقررات بینالمللی و داخلی زیست محیطی
-مدیریت استراتژیک و اهمیت محیط زیست در آن
-مدیریت سبز و نقش انسان در آن
-مقایسه مصرف انرژی در ایران و جهان و تاثیرات مصرفگرایی انرژی
-مفاهیم و اصطلاحات مربوط به مدیریت سبز
-نحوه اجرا و پیادهسازی مدیریت سبز
-آئیننامه مدیریت سبز در برنام ششم توسعه
-مدیریت انرژی
-شاخصهای مهم مدیریت سبز
گفتوگو